Uzmanlarımızdan Uzm. Psk. Sena Yıldırım’ın yazısı…
Okul öncesi dönemi olarak bilinen 0-6 yaş dönemi çocukların temel bilgi beceri ve bir takım alışkanlıklarının kazanıldığı bir dönemdir. Bu dönemde çocukların büyük bir kısmı zihinsel,duygusal, sosyal ve bedensel gelişimini tamamlamaktadır. Bu yüzden çocukların bu dönemde alacakları eğitim çok önemlidir. Çünkü 0-6 yaş döneminde çocuğun öğrenme yetisinin en yoğun olduğu, zihinsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği süreçtir. Tam bu aşamada okul öncesi eğitimin çocuğa sağladığı yararlar oldukça fazladır. Çocuklar bu dönemde yaşama becerilerini oyunla öğrenirler.
Yetişkinlerin bir işi olduğu gibi çocukların işi ise oyun oynamaktır. Çocukların bu oyun ihtiyacını yaşıtları ile işbirliğini geliştirebilmesi, paylaşmayı öğrenmesi, kendi haklarını koruyabilmeyi öğrenebileceği en iyi yer anaokuludur. Anaokullarında verilen temel eğitimlerden biri de çocuğa sorumluluklar vermek ve onu yüreklendirip kendine olan güven duygusunun gelişmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda çocuk akranları ile ilişki kurarak hayat boyu kullanabilecekleri deneyimleri yine anaokulunda yaşıtları ile oyun oynayarak kazanır. Böylece başkalarının hakkına saygı duyma ve kendi haklarına sahip çıkma becerisini öğrenirler.
Bunların yanı sıra çocukların bedensel, sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimlerine yönelik birçok faaliyetlerinin yapıldığı bir ortamdır. Örneğin; fiziksel olarak makas kullanma, yapıştırma, resim yapma, parmak boyası gibi faaliyetler ile ince motor becerileri gelişirken, koşma, zıplama, fırlatma gibi faaliyetlerle de kaba motor becerileri gelişmektedir. Böylece çocuk sosyalleşme sürecinin ilk adımlarını atarak dış dünyaya açılmış olur. Okul öncesi dönemi çocuğunun anne çalışıyor olsa da olmasa da anaokuluna gitmesi çocuğun gelecek yaşamında ve okul yaşantısı boyunca da daha başarılı bir birey olabilmesi için önemli bir yer tutar.